Az infrafűtés előnye, hátránya

Hogyan működik az infrafűtés?

A fenntarthatóság szempontjából az energiamegtakarítás szükségszerű, és pár évtizede ez az alternatív energiaforrások aktív kutatásához vezetett. A probléma megoldásának egyik lehetősége a helyiségfűtés területén az infravörös fűtés, amelynek alkalmazása sok vitát és kérdést okoz. Ennek oka a használat során fellépő folyamatok lényegének a szokványostól eltérő volta. Az ilyen típusú fűtés fő jellemzője a minimális energiafogyasztás és a magas hatásfok, az elv pedig a tárgyak melegítésén alapul, amelyek viszont a kapott hőt a körülöttük lévő levegőnek adják le.

Az infrafűtés története és tulajdonságai

Az infravörös sugarakat régóta ismerjük és használjuk.

 • A 19. század elején William Herschel egyedülálló felfedezése volt látható fény nyalábjának innenső végén található infravörös tartomány.
 • A huszadik században Henry Ford kihasználta ezt a felfedezést autógyárában, amikor hősugárzással szárította meg és rögzítette az autókon a friss festést.
 • A hatvanas évek közepe óta ezeknek az eszközöknek a modern verziói elterjedtek a finn szaunákban.
 • A 21. századba lépve a vállalkozók felfigyeltek az infrasugárzók használatának lehetőségére; terjedni kezdtek az infra fűtőpanelek.

Az infrafűtés fő tulajdonsága, hogy a szoláris fűtéssel azonos elven működik: a Nap is közvetlenül melegíti a Földet, és nem a bolygó levegőjét, amely másodlagosan, a felmelegedett földkéreggel és vízfelületekkel érintkezve melegszik fel.

infrafűtés előnyök hátrányok
Milyen teljesítményű infrapanel fűti be a szobát?

Ez az oka, hogy infrapanelek  telepítésekor nincs szükség erős hőforrásra, amelynek más esetben először nagy légteret kell felmelegítenie a helyiségben. Annak érdekében, hogy az infrafűtés hatékonysága minimális energiafogyasztás mellett jelentős legyen, elegendő összehasonlítani a berendezések jellemzőit. Egy 16 négyzetméteres lakószoba infra hőforrással történő kifűtéséhez kb 900 watt teljesítmény szükséges. Ugyanezt a szobát hagyományos elektromos radiátorok segítségével minimum 1,8-2 kW-tal tehetjük komfortossá. Bő kétszeres áramfogyasztással!

Az  infrapanel fűtés előnyei és hátrányai

Tekintettel arra, hogy az infratermékek nem égetnek oxigént, használatuk lehetővé teszi a szükséges páratartalom fenntartását. A rendszer megfelelő elhelyezésével és a modellek észszerű megválasztásával a szükséges hőmérsékleti rezsim elérhető a lakó- vagy munkahelyi területeken. Ezt megerősítik azok, akik már telepítettek infrapanelt.

Otthoni használatra leghatékonyabbak a mennyezeti és fali típusú fűtőtestek. Nagyon könnyen telepíthetők. Azonban gyakran használnak infrafóliás padlófűtést is, amelyet minden típusú padlóburkolat alá felszerelhetnek. További előnyök

 • a helyiség gyors felmelegítése;
 • nagy ellenállás a feszültségingadozásokkal szemben, ami fontos a nagyvárosokon kívüli magánszektor számára;
 • könnyű telepítés – nincs szükség speciális készségekre és szerszámokra;
 • az infra nem szárítja a levegőt;
 • rendkívül gazdaságos.

Hátrányai:

 • a mennyezeti modellek és a belső tér stílusának összeegyeztetése nehézkes: legkevésbé sem alkalmasak olyan helyiségekbe történő beépítésre, ahol a klasszikus lakberendezési stílust választják;
 • az infrák károsíthatják az emberi egészséget: a veszélyt a berendezés használatára vonatkozó alapvető szabályok be nem tartása, valamint a helytelen elhelyezés jelenti;
  • előfordulhat a bőr túlszáradása, amikor az ember helyzete hosszú ideig nem változik, és a magas hőmérsékletű fűtőberendezés csak az emberi test egyik oldalát érinti;
  • károsodás érheti a szervezetünket, ha a mennyezeti változatot tévedésből az ülőfelület fölé szerelik fel, fejünk közelébe – a fűtőberendezésnek való kitettség erős fejfájást okozhat;
  • a túlzott sugárzás károsíthatja az emberi test sejtjeit;
  • az infrasugárzók óvatlan használata égési sérüléseket okozhat.

Eszerint az infrafűtés káros? Nem! De fontos a berendezés megfelelő beállítása, a telepítés és a használat minden biztonsági követelményének teljesítése.

Forrás: Az infrapanel fűtés hátrányai és előnyei – vélemények.

“Az infrafűtés előnye, hátránya” bejegyzéshez 7 hozzászólás

Szólj hozzá!