Memória a használt laptopba

Milyen típusú memóriával bővíthető a használtan vásárolt laptop?

laptop memóiaAmennyiben használtan vásárolt notebook készülékedet fejlesztenéd, gyorsítanád, a memóriabővítéséhez általában a következő típusokat alkalmazhatod:

DDR3: Ez a memória-típus elterjedt volt a korábbi generációs laptopokban. Ha készüléked DDR3 memóriával rendelkezik, akkor DDR3 RAM modulokat kell vásárolnod a bővítéshez.

DDR4: Az újabb generációs laptopokban gyakran használják a DDR4 memóriát. Ha laptopod eredetileg ilyen memóriával van felszerelve, akkor DDR4 RAM modulokat kell vásárolnod a bővítéshez.

Itt fontos megszorítás, hogy a memóriabővítéshez kompatibilis memória modulokat kell választanod használt laptopodhoz. Az adott gép specifikációiban vagy a gyártó honlapján megtalálhatod a pontos memóriatípust és a támogatott maximális memóriamennyiséget. Ezen információk alapján választhatsz megfelelő memória modulokat a bővítéshez.

Felújítás során ügyelj arra, hogy a modulok azonos sebességgel működjenek, és hogy a laptopod támogassa a kívánt memóriaméretet. Továbbá, ha nem vagy jártas a mobil PC-k belső komponenseinek cseréjében, érdemes lehet szakember segítségét kérni, hogy biztosítsd a helyes telepítést és a kompatibilitást.

Ezen információk és a beszerzési árak alapján javasolható, hogy az olcsó használt laptop vásárlásával megtakarított pénzt bátran költsed fejlesztésre. A gép pontos specifikációit előzőleg ellenőrizd, és a gyártó vagy a termék kézikönyve alapján tájékozódj a bővítési lehetőségekről.

Általános tájékozódás a témában

laptop memória modulokKomputerek között élve illik tudnunk, hogy minden számítógép, így a laptop műveleti memóriája is adattárakból áll. Valamennyi adattár címezhető memóriaelemekből (ún. rekeszekből) tevődik össze, ezekben raktározódnak el a program, a számok, az utasítások, a műveletek részeredményei. Az asztali számítógépek (PC) és hordozható komputerek (noteszgép, táblagép), valamint az okostelefonok elterjedésével ismereteink is gyarapodtak. Ma már a középiskolai informatikaórán tanítják, hogy megkülönböztetünk operatív tárat (memória) és külső adattárolókat. Alapismeretnek számít az is, hogy számítógépek legfontosabb erőforrása a processzor mellett éppen a memória.

A tárolóban található a végrehajtás alatt lévő program és a feldolgozásban használt adatok is. A memória legkisebb tárolási egysége az egy bit befogadására szolgáló elemi rész. A korszerű notebook készülékekben már legtöbbször 8MB RAM található, de nem ritka a 16MB és 32 MB kapacitás sem. Ha egy mobil számítógép túl lassúnak mutatkozik, érdemes memóriabővítéssel felgyorsítani.

 • Bővítéshez laptop memória modulok itt rendelhetők online

De nézzük a témát részletesebben is.

Memória és adattároló típusok

A számítógép memóriája

olyan hardvereszköz, amely tárolja a processzor által feldolgozott és a feldolgozásra váró információkat,

valamint az utasításokat elektromos áram segítségével. Legegyszerűbb változatánál az tápáram megszüntetését követően a memória kiürül. Memóriaként bármilyen eszköz funkcionálhat, mely képes két vagy több állapot felvételére. A modern számítástechnikában a félvezetőket alkalmazzák memóriaegységként, az átfolyó áram jelenléte vagy hiánya felel meg a 0 vagy 1 értéknek.

A memóriaegység alkalmazható hosszútávú adattárolásra is, ha a töltésmegmaradás illetve az állapot rögzítése megoldott.

A számítógépekben és notebookokban használt memóriák: operatív tár RAM, merevlemezes egység (HDD), CD vagy DVD, flash memória.

A memóriák osztályozási szempontjai

A memóriák osztályozására többféle módszert is használnak. Elsődleges szempont a memória processzortól való „távolsága” tehát a processzor-hozzáférés gyorsasága szerint beszélhetünk elsődleges, másodlagos stb. memóriáról.

Attól függően, hogy a memóriának szüksége van-e áramra az információ tárolásához, létezik energiafüggő és -független memória.

Elsődleges memória

Az elsődleges memória a processzorhoz legközelebb található, gyors hozzáférésű egység. Mivel a központi egység sebességének egyik meghatározó eleme, ezért nem ritka, hogy egyazon kristályon helyezkedik el a memória és a processzormag is.

Az elsődleges memóriában olyan programok, programrészletek helyezkednek el és olyan információk kapnak helyet, melyekkel a processzor az adott pillanatban foglalkozik.

Másodlagos memória

A másodszintű memóriához a processzor valamivel lassabban férhet hozzá, azonban ennek mérete szinte korlátlan lehet. A másodlagos memória energiafüggetlen egységekből áll, az információk és programok hosszútávú tárolására szolgál.

Memóriaegységek a hőskorból

Szőtt memóriamodul.
Szőtt memóriamodul típus.

Az információtárolás napjainkban is közkedvelt változata volt a „papíralapú memória”. A kezdetleges számítógépek számára lyukkártyán tárolták az információkat és a programokat. A modern papíralapú információtárolás – a gépelt, nyomtatott szöveg figyelmen kívül hagyása mellett – a vonalkódrendszer. Ennek segítségével a gép számára gyorsan olvasható módon tárolhatók az adatok.

Az első számítógépekben a memóriaegységeket ferritgyűrűk alkották, melyeket vezetékhálózatba fontak be. Az első Holdra szálló űrhajó számítógépében is ilyen memóriatároló eszköz volt. Később a mágnesszalagos tároló terjedt el széles körben, majd ennek egyik továbbfejlesztett változata a merevlemez kezdett hódítani, mely a mai napig használatban maradt és amelyen már nagy felbontásban tárolhatjuk például a Föld műholdas fényképét.

RAM memóriának nevezzük azokat a modulokat, melyek energiaforrás nélkül nem képesek információtárolásra.

A ROM memória elektromos áram nélkül is megőrzi az eltárolt információt, viszont általában csak olvasható.

A ma használt memóriatípusok többsége DRAM, mely képes ugyan tárolni az információkat, de rendszeres időközönként frissíteni kell azokat, különben elvesznek.

A memória típusai:

 • Cash memória
 • Operatív memória
 • Külső memória
 • Állandó memória

Félvezető memóriatípusok:

 • ROM
 • PROM
 • EPROM
 • EEPROM flash memória
 • EAROM

Optikai tárolók:

 • CD-R
 • CD-ROM
 • CD-RW
 • DVD-RAM
 • DVD-ROM
 • DVD-R
 • DVD+R
 • DVD-RW

Kapcsolódó téma:

Memória vásárlása és cseréje a laptopban. A laptop és a számítógép memóriájának egyik legfontosabb feladata az adattárolás, melyet végezhet ideiglenesen vagy tartósan, típusától függően, de a márkája csak a megbízhatóság szempontjából fontos. A ma használt SSD tárolók ugyanazon az elven működnek, mint a legelső, ferritgyűrűs, szőtt memóriapanelek, melyeket az Apolló küldetés számára készítettek és gyakran volt szükség szervizelésükre.

“Memória a használt laptopba” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá!