Vízszűrők. Kút- és esővíz tisztítás

Komplex vízszűrési technikák

Ipari és háztartási szűrőberendezések

cintropur vízszűrőkSzámos vízszűrési technológiát ismerünk, ezek nagyon változatosak, és a különböző típusokat általában az alkalmazott szűrési mechanizmusok, működési elvek és eljárások határozzák meg. Komplex szűréstechnikáról akkor beszélünk, ha egymástól eltérő több folyamat kombinálódik egyetlen tisztítási ciklusban. Gyakran egyazon berendezés be- és kimenete között.

Néhány példa az vízszűrési technológiákra:

Fordított ozmózis (RO). Az eljárás során a víznyomás hatására a víz áthalad egy szűrőmembránon, amely csak az általunk kívántnál kisebb molekulákat és ionokat engedi át, a többit pedig visszatartja. A RO hatékonyan eltávolítja a vízből a baktériumokat, vírusokat és szennyező anyagokat.

Aktívszén-szűrés (ACF). Az aktív szén mint szűrőanyag képes eltávolítani a különféle szennyezőanyagokat, így például a klórt, a növényvédő szereket, a vegyszereket és a nehézfémeket. Az aktív szén szűrőanyag-hatékonyságát általában növeli más szűrőanyagok, például az ezüst, a zeolit, a kalcium-karbonát vagy az ioncserélőgyanták hozzáadása.

Az ultrahangos kezelés során magas frekvenciájú hanghullámokat alkalmaznak a vízben lévő szennyezők eltávolítására. Az ultrahangos kezelés hatékony lehet a mikroorganizmusok, a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben.

Fotokatalitikus oxidáció (PCO). Az eljárás során a vízben található szennyeződéseket egy fotokatalitikus reakció során oxidálják, vegyileg lekötik és eltávolítják.

Ezek csak néhány példa a komplex vízszűrési technológiákra, amelyek közül sokat alkalmaznak a tiszta ivóvíz előállítására és az ipari szennyezőanyagok eltávolítására.

Centrifugális szűrő – hidrociklon. A lebegőanyag szűrés sajátossága, hogy a szűrőbe érkező vizet egy hidrociklon lapátsor forgásba hozza, így a nagyobb, „nehezebb” részecskék a szűrőház falára kiperegnek, és a szűrőház alján gyűlnek össze, ahonnan a leürítő csavarral (vagy az opcionális leürítő csappal) egyszerűen eltávolíthatók. A hagyományos szűrőkkel ellentétben, ahol a teljes lebegőanyag-mennyiséget a szűrő felületére viszi a víznyomás, e szűrők esetében csak azok a részecskék terhelik a szűrőt, amit a centrifugális erő nem képes kipergetni. Gyakorlatban ez ritkább szűrőcserét és finomabb szűrést tesz lehetővé

Cintropur kútvíz és csapadékvíz szűrés

Terasztetőről összegyűjtött esővíz? Kútvíz? Ezek legszembetűnőbb különbsége a hálózati vízhez viszonyítva a folyamatos ellenőrzés és fertőtlenítés hiánya. Márpedig a mikroorganizmusok jelenléte és száma bármikor változhat, sok külső körülménytől függ, ezért a víz megtisztítása alapkövetelmény, akárcsak a vezetékes víz esetében.

Ám mérgező vegyszerek adagolása kerülendő, éppen ezért ajánlottak otthoni használatra a Cintropur szűrőcsalád termékei. Ezek azért igen hatékonyak a kútvíz és esővíz tisztításában, mert többféle szűrőanyagot és szűrőréteget használnak.

Ezek komplex berendezések, amelyek összességükben nagy hatékonyságot biztosítanak a víztisztítás folyamatában. Általában tartalmaznak előszűrőt, amely eltávolítja a nagyobb szennyeződéseket, mint például a homok, a rozsda. Ezután egy finomabb szűrőréteg következik, amely eltávolítja a kisebb szennyeződéseket. Sok ivóvízszűrő aktívszenes szűrőréteget is tartalmaz, amely eltávolítja a szagokat és a kellemetlen ízeket.

Szakemberek szerint a Cintropur háztartási vízszűrők azért is nagyon hatékonyak, mert folyamatosan tisztítják magukat. Ez azt jelenti, hogy a víz áthaladása közben a szűrőrétegek összenyomódnak, majd kinyílnak, és ezzel eltávolítják azokat a szennyeződéseket, amelyek a szűrőben leragadtak. Ez a folyamat megakadályozza a szűrő eldugulását, és biztosítja a folyamatos effektivitást.

A hidrociklon vízszűrő működése

Ez egy olyan olyan mechanikai szűrőberendezés, amelyet a vízben található idegen anyagok, mint például a homok, a kavics, a rozsda vagy az algák, eltávolítására használnak. Ipari folyamatokban vagy központi vízkezelési rendszerekben alkalmazzák.

A hidrociklon vízszűrő csőszerű berendezés, amely forgó áramlással működik. Az áramló vízbe a szennyeződések belépnek, majd egy forgó mozgás alatt a hidrociklon belsejében a centrifugális erő hatására szétválasztódnak a könnyebb és a nehezebb részek. A nehezebb szilárd részecskék a hidrociklon belsejében maradnak, míg a tisztább víz a kivezető csőn keresztül távozik.

Ezen eszközök könnyen karbantarthatóak és kevés energiafelhasználással működnek. Teljesítményük az áramlási sebesség, az áramlási irány és a hidrociklon geometriája alapján változik. Az optimális hatékonyság elérése érdekében a vízszűrőknek megfelelően kell tervezni és beállítani, figyelembe véve a  szennyeződés típusát is.

Legtöbbjüket más szűrőeszközökkel, például szűrőhálókkal vagy homokszűrőkkel integrált komplex rendszerben használják. Teljes egészségügyi biztonsághoz a centrifugális technika alkalmazása után univerzális fertőtlenítő szerek adagolása szükséges.

Szólj hozzá!