A francia kártya lapjai, színei

Francia kártya lapok sorrendje, értéke

francia kártya lapjai
Franciakártya-lapok, színek – egy komplett csomag (pakli) = 52 lap (kattintásra nagyobb)

Sokan keresnek a Google segítségével olyan weblapot, amely választ ad arra kérdésre, hogy milyen a francia kártyalapok színe, kinézete, mi a sorrendjük. Nem csoda, hiszen napjaink legnépszerűbb játéka a póker. Térhódítása azóta a leglátványosabb, amióta online póker kaszinók sokaságában százezrek, milliók hódolnak játékszenvedélyüknek otthoni számítógépük előtt ülve. Köszönhetően a világhálónak és az online játéktermek gyors elérhetőségének.

A pókert és annak minden változatát, továbbá számos egyéb népszerű kártyajátékot – bridzs, kanaszta, römi… – francia kártyával játsszák. A francia kártya lapjai érték és szín szerint csoportosíthatók. A szín ez esetben nem a hagyományos értelemben használatos (kék, zöld, piros), hanem a lapok egyik megkülönböztető jele. Négy „szín” fordul elő ennél a kártyatípusnál:

A francia kártya színei

♠, ♥, ♦, ♣ – azaz pikk, kőr, káró, treff.

Ezek közül a kőr és káró jele piros, a pikk és treff jele pedig fekete. A lapok értéke egy 52 lapos francia kártyacsomagban tizenháromféle lehet (a négy színnel szorozva így kapjuk az 52-t). A kártyalapok erősorrendben, például a pókerban csökkenő sorrendben:

Póker kártya értékek sorrendben:

ász, király, dáma, bubi, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2

Két azonos érték esetében a szín dönti el, hogy melyik kártya az erősebb. A pókerben a színek erősorrendje például ez:

francia kártya színek
Francia kártya színei: pikk, kőr, káró, treff

pikk, kőr, káró, treff

– ezért például a ♠ ász erősebb, mint a ♥ ász. A teljes csomagot nézve a pakliban a legerősebb lap a pikk ász, és a leggyengébb lap a treff 2. Más játékoknál a sorrend más lehet, illetve ez akár lokálisan is változhat: előfordulhat, hogy egy vidéki kisváros törzsvendégei Texasban más hagyományokat követnek, mint a budapesti játékkaszinó. Ha nem nagy, közismert nemzetközi casino a helyszín, mielőtt az első osztás megtörténne, ajánlatos tisztáznunk a színek ott érvényes sorrendjét csakúgy, mint az egyes kombinációk erejét. Van, ahol a póker üti a royal flesht – másutt meg ellenkezőleg. A színsorrendet is érdemes tisztázni.

A franciakártyában a fent említetteken kívül lehetnek még úgynevezett (dzsoli) dzsókerek (angolul Joker). Az üzletekben vásárolható franciakártya-csomag két vagy három bohócfigurát ábrázoló Dzsókert tartalmaz, ennek a lapnak egyes játékokban (pl. römi, kanaszta) az a különleges tulajdonsága, hogy a játékos tetszése szerint helyettesíthet vele bármilyen más olyan kártyalapot, amelyre éppen szüksége van. Profi kártyajátékosok ezt komolytalan dolognak tartják, osztás előtt kiszedik a dzsolikat a pakliból.

Römi kártya lapok száma

A franciakártya másik neve römikártya, a magyar szóhasználatban ez igen gyakran előfordul fő megnevezésként. A különbség talán annyi, hogy az utóbbiban általában vannak jokerek, és a klasszikus handrömi játékot 2 csomaggal játsszák, a játékhoz szükséges römi kártyalapok száma tehát alapból 104 = 52 + 52, ehhez jön 2,3,4 vagy akár 6 dzsolidzsóker. De például a rablórömit általában jokerek nélkül, 104 lappal játsszák.

A magyar kártya színei, megfeleltetés

magyar kártya színei
A magyar (eredetileg svájci) kártya színei erősorrendben

Nemegyszer azzal a furcsasággal is találkozhatunk, hogy a franci kártyalapok színeit a magyarkártya színeivel nevezik meg, ilyen a megfeleltetés általában ez:

 • magyar francia kártya színek megfeleltetése
  Kártyaszínek megfeleltetése

  kőr = piros,

 • treff = zöld,
 • káró = makk,
 • pikk = tök.

Lehetséges más megfeleltetés is, erre nincs általános szabály.

További részletek és más érdekességek egy szakmai blogban olvashatók, keress rá erre

 • Póker játék, francia kártya – online kaszinók

Kártyajáték, játékkártya, póker szín sorrend, römi érték sorrend, bridzs lapok száma a csomagban, pókerkártya értékei, römikártya, bridzs játék szabályai, francia kártya lapjai és színei: kőr, káró; treff, pikk, texas holdem, weblap.org

A jelen weboldal TOP Google helyezésekre pályázik az organikus keresőtalálatok ranglistáján ezekkel a kulcsszavakkal (Te is így találtál ide):

 • francia kártya lapok sorrendje
 • römi kártya lapok száma, színe
 • poker kartya értékek
 • francia kártya jelek
 • francia kártya lapok értéke
 • magyar játékkártya színei

Honlap SEO – PR linképítés – előresorolás

Ahhoz, hogy egy honlap (jelen esetben ennek a blognak ez a kulcsszavas posztja) a Google első oldalára kerüljön valamilyen keresőkifejezéssel – lásd fentebb -, ahhoz a weblap optimalizálására és PR-cikkes linképítésre van szükség. Ez hivatkozási profil létesítését jelenti. Ha érdekel ez a lehetőség és sikerre vinnéd weboldalad az interneten, keresd a SEO szakértőt: Honlap optimalizálás és prémium linképítés ára 2022-ben.