Fürdőszoba – Zuhanyzó – Mosdó

Kád vagy zuhany legyen a fürdőszobában?

A vízfogyasztás zuhanyzó használatával körülbelül 3-4-szer alacsonyabb, semmint ha kádat használunk a fürdőszobában. Ráadásul zuhanyozással sok értékes időt takarítunk meg. Persze a kádban áztatni magunkat igen kellemes. Az illóolajos habfürdő ellazítja a testet… Sokan küzdenek a zuhany- vagy kádválasztás problémájával.

Zuhanyzó vagy fürdőkád: preferenciák és lehetőségek

A legjobb megoldás erre a problémára a kád és zuhanyzó egyidejű megvásárlása. A reggeli zuhanyhoz időnként váltogathatod az olajos és gyertyás kádfürdőket. Azonban csak a nagy területű fürdőszobák tulajdonosai engedhetik meg maguknak a külön zuhanykabint és kádat.

Sok esetben csak kb 3-4 négyzetméter a fürdőszoba. Ez esetben az egyetlen lehetőség a zuhanyzó felszerelése. Fürdésről csak álmodozhatsz, mert a piacon kapható legkisebb kádak 100 cm hosszúak és 70 cm szélesek Egy kis fürdőszobába sehogy nem fér el.

Milyen zuhanykabint keresel?

fürdő kád - zuhany - mosdó
Kád vagy zuhany? Porcelán vagy műanyag?

Milyen zuhanyt kell választanod az kínálat bősége mellett – merül fel a kérdés. Néhány épület fürdőszobája meglehetősen korlátozott a helyet illetően, így a nagy kiterjedésű fürdőkád beépítése nem mindig racionális. Ilyen helyiségek esetén a zuhanykabin lehet a megfelelő megoldás. Ez nemcsak helyet takarít meg, hanem bizonyos extra kényelmi funkciókkal rendelkezik. Ilyenek például a hidromasszázs – vízterápia, mely egy hosszú fárasztó nap után nemcsak kellemes érzetet tud biztosítani, hanem gyógyászati-egészségügyi előnyei is vannak. Ezért a megfelelő zuhanykabin kiválasztásának kérdését alaposan át kell gondolni.

A zuhanytálcát pedig úgy kell megválasztani, hogy ne csak a mérethez illeszkedjen, hanem a házban vagy lakásban élők minden követelményének is megfeleljen. Így választhatunk egy közvetlenül a padlóra szerelt zuhanykabint, amely kényelmes lehet az idősek vagy a fogyatékkal élők számára, akiknek akár egy kis magasságra fellépni is jelentős nehézséget okoz.

Ezen kívül harmonikusan illeszkednie kell a helyiség belsejéhez. A szaniterek piacán számos olyan változat található, amely használatra kész állapotban vásárolható meg.

A zuhanyzófülkék rendszerint többféle típusra oszthatók:

  1. egyszerű, amely nyitott és zárt lehet, nyitottakhoz már nagyon jó zuhanyfüggönyöket kaphatunk
  2. többfunkciós
  3. kombinált.

A nyílt kabinokban nincs tető. A zárt zuhanyfülke egyszerűen telepíthető és működtethető, minimális helyigénye van. Például egy nyaralóban kiváló választás lehet. A többfunkciós, polikarbonát vagy más műanyag falú zuhanykabinok extra kényelmi funkciókat biztosítanak: aroma gőzfejlesztő, hidromasszázs, aquaterápia és fényterápia. Minden funkciót egy elektronikusan programozható rendszer vezérel, nincs szükség klíma és párásító berendezésre.

Mosdókagylók a modern vizesblokkban

Fürdőszobánk elengedhetetlen elemei a mosdókagylók, amelyek a mindennapi tisztálkodásunk elősegítését szolgálják, legyen szó kézmosásról, arc- illetve fogmosásról. Napjainkban óriási választék kínálkozik anyag, méret, szín, típus szerint. A termékek közül listavezető az öntött márvány mosdó, illetve a kerámia-, porcelán- ás félporcelán mosdók. Vannak továbbá műanyag kagylók is. Olcsók, de nem is érnek sokat.

De nézzük is meg, miket rejtenek magában ezek a típusok, miért is ajánlatosak otthonába. A márványmosdó hosszú és tartós élettartamot biztosít, homogén felülettel rendelkeznek és nem színeződnek el. Nem tapad meg rajtuk a vízkő és védő rétegének köszönhetően ellenállnak mindenféle karcolásnak. A mosdó lehet fényes, illetve matt bevonattal rendelkező. Kényelmes, egyszerű és igazi luxust tud varázsolni az otthonunkban.

A piacon fellelhetők egyéb kínálatok közül a kerámia- és porcelánból készült mosdókagylók is keresettek. Fontos megemlíteni, hogy ezek vízkő- és hőállók, ellenállnak minden maró hatású vegyszernek, durvább súrlódásnak. Kétféle anyagot különböztetünk meg a szaniterkerámia gyártásban: a kristályporcelánt és a félporcelánt.

Porcelán és félporcelán mosdók előnyei

A kristályporcelán kvarchomokból, földpátból és kaolinból áll, ez szolgál a porcelánedények alapanyagául is. Eredményeképp a vízcseppek nem tudnak megtapadni a kerámián, nem tudja magába szívni a nedvességet. A félporcelán hasonló felépítésű, mint a kristályporcelán, annyi különbséggel, hogy plusz anyagot, samottlisztet is tartalmaz, amely belső támasztékul szolgál.

Méret szempontjából minden igényt kielégít mind a márvány-, mind pedig a porcelánkagylók. Pultra és bútorra egyaránt szerelhetők, ez köszönhető a rendkívüli formáknak, mellyel óriási kényelmet, eleganciát biztosít. Fürdőszobánk ékkövei a szép kagylók.

Ha most építkezünk vagy felújítjuk lakásunkat, ezzel a kétfajta mosdóval biztosan nem járhatunk rosszul.

A vásárlás szempontjai mosdók esetében

a mosdó vásárlásánál figyelemmel kövessünk néhány szempontot. A mosdók fajtáit tekintve széles skála tárulkozik elénk. Lehet bútorlapba építhető, szekrényre helyezhető, falra szerelhető vagy akár álló mosdó is. A termékkínálat valóban széles.

Családi együttélés esetén egyre elterjedtebb a dupla mosdók használata, amelyek a napi rohanást teszi könnyebbé a felek számára. A mosdó alakilag lehet szögletes, ovális, kerek.

A vásárlás szempontjainak mérlegelésekor mosdók esetében vegyük figyelembe lehetőségeinket, mérlegeljük az ár-érték arányt a háztartás – lakás, otthon – életmód témakörben.

“Fürdőszoba – Zuhanyzó – Mosdó” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!